A fekete szappan egy közepesen kemény növényi illatú szappan, melyet magas olaj és zsírtartalmú növények leveléből, vagy terméséből főznek. Pontos receptjét mindenhol családi titokként őrzik, generációról generációra adják tovább. Az egyes nyugat-afrikai régiókban (Ghána/Nigéria) eltérhet a szappanok összetétele, ám fő összetevői ismertek: pálma olaj, pálma mag olaj, kakaóvaj, shea vaj, banán levél és útilapu levél.
Készítése során a szárított növényeket nagy üstben elégetik, a keletkezett hamut vízzel elegyítik majd szűrik. Ehhez adják az olajféléket, és shea vajat. Az így keletkezett masszát legalább 1 napig keverik, majd hosszabb ideig állni hagyják.
A fekete szappan nagy előnyei, hogy bőrbarát, nem szárítja a bőrt, nem allergizál, így korlátozás nélkül alkalmazható. Mélytisztító hatása révén nyugtatja a gyulladt bőrt, segít a pattanások kezelésében, beállítja az optimális zsírtermelést, valamint eltávolítja az elhalt hámréteget.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.